Langdurig ziekteverzuim onder jongeren blijft stijgen (2024)

';

04

juni

2024

|

00:01

Europe/Amsterdam

BV Nederland in 2023 EUR 1,9 miljard minder kwijt aan totaal ziekteverzuim

Den Haag, 4 juni 2024 – Het verzuim heeft in 2023 de BV Nederland EUR 23,3 miljard gekost, dat is EUR 1,9 miljard minder vergeleken met het jaar ervoor. Het ziekteverzuim in Nederland is vorig jaar met 0,3%-punt gedaald naar 5,3%. Het aandeel psychisch verzuim blijft stijgen. Ruim veertig procent (43%) van de werkgevers ziet psychische klachten als hoofdoorzaak van langdurig verzuim. En een vijfde van hen verwacht een toename van werkgerelateerd psychisch verzuim. Dit blijkt uit het nieuwe Trendrapport Ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid van Nationale-Nederlanden dat vandaag is gepubliceerd. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat meer dan de helft van de werknemers (55%) doorwerkt bij griep; werken ze thuis dan blijft zelfs 69% doorwerken.

Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij Nationale-Nederlanden: ‘Hoewel we een dalende trend zien in het totale ziekteverzuim, moeten we met name de jongere werknemers goed in de gaten blijven houden. Want ondanks het lagere totale ziekteverzuim, zien we een zorgwekkende stijging in het langdurig ziekteverzuim. Bij mensen in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar zien we dat het aantal 42e weekmeldingen toegenomen is met bijna 5%. Van deze jongeren ervaart 25,8% burn-outklachten. Uit het rapport van TNO blijkt dat deze werknemers stress ervaren door prestatiedruk, sociale druk, financiële onzekerheid en soms ook al mantelzorg. Het aantal mensen dat vervolgens een beroep doet op de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) bij langdurig verzuim (langer dan 104 weken) is in 2023 gestegen met 11.030 naar 84.552.’

Lichte daling in verzuimduur, percentage en kosten
Uit de laatste cijfers van Nationale-Nederlanden, CBS, UWV en TNO blijkt dat het verzuimpercentage in 2023 is gedaald naar 5,3%. Hoewel dit een lichte daling is sinds het historische hoogtepunt in 2022 (5,6%), blijft dit hoger dan voor de coronaperiode (4,4% in 2019). Opnieuw is het verzuim het hoogst in de sectoren gezondheid (7,4%) en vervoer en opslag (6,3%). Na een jarenlange stijging, daalde in 2023 de gemiddelde verzuimduur in Nederland voor het eerst met 0,8 werkdagen naar gemiddeld 8,2 werkdagen. Dit is rond het niveau van 2021, maar nog steeds hoger dan voor de coronaperiode in 2019 (7,8 werkdagen). Met een gemiddelde kostenpost van EUR 350 per dag kostte dit de BV Nederland in 2023 ruim EUR 23,3 miljard.

Steeds vaker doorwerkenbij ziekteLangdurig ziekteverzuim onder jongeren blijft stijgen (1)
Zoals elk jaar zijn griep en verkoudheid de meest voorkomende oorzaken van ziekteverzuim. Maar het aantal ziekmeldingen als gevolg daarvan is in 2023 gedaald naar 61,1%[1] in vergelijking met 65% in 2022. Hier gaat het voornamelijk om kortdurend verzuim. Het aandeel psychisch verzuimsteeg daarentegen naar 8,3% in 2023, vergeleken met 7,6% in 2022. Onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de werknemers doorwerkt als ze griep hebben (55%)[2]. Als ze thuis kunnen werken is dit zelfs 69%. Twee derde van de werknemers (64%) meldt zich niet ziek als ze verhoging of koorts hebben.Werknemers geven aan dat dit komt door de drukte op werk, maar ook door de verwachting van hun leidinggevende of hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel om door te werken.Deze druk wordt vooral ervaren onder startende werknemers jonger dan 35 jaar (41%) en fulltime werkende jonge ouders (41%).

Preventie en structurele ondersteuning
Om de zorgwekkende trend van stijgend langdurig verzuim tegen te gaan, is het essentieel dat werkgevers meer doen dan het erkennen van het probleem. Werknemers waarderen een actief beleid op preventie van psychisch verzuim en structurele ondersteuning. Schings benadrukt het belang van een versterkte inzet op deze gebieden: ‘Juist door de dialoog aan te gaan en een preventiebeleid te implementeren, kunnen werkgevers bijdragen aan het welzijn van alle werknemers. Dit zal niet alleen de gezondheid en het geluk van werknemers verbeteren, maar leidt ook tot significante kostenbesparingen op de lange termijn.’

Uit onderzoek3 van Nationale-Nederlanden:

  • 43% van de werkgevers ziet psychische klachten als hoofdoorzaak van langdurig verzuim, en 21% van de werkgevers verwacht een toename van werkgerelateerd psychisch verzuim.
  • 26% van de werkgevers verwacht een toename van privégerelateerd psychisch verzuim.
  • 11% van de werknemers onder de 35 jaar heeft zich langer dan een week ziekgemeld vanwege privégerelateerde psychische klachten.
  • 31% van de werknemers ervaart druk van hun werkgever om door te werken als ze ziek zijn en 36% voelt druk om weer aan het werk te gaan voordat ze volledig hersteld zijn.
  • 70% van de werknemers waardeert het als werkgevers vragen stellen over hun gezondheid en privésituatie, maar bij slechts twee op de vijf werknemers wordt gevraagd naar de lichamelijke gezondheid (38%) en bij de helft naar de zorg om/zorgen voor kinderen en/of partner en/of ouders (53%).
  • Volgens 13% van de werkgevers melden werknemers zich langdurig ziek vanwege extra zorgtaken en/of mantelzorg.

foto Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen Nationale-Nederlanden
Infographic Wia ontwikkeling Nederland
Infographic Verzuim
Infographic Werkgevers en werknemers

[1] NEA Enquête onder zo'n 60.000 werknemers, onderdeel van het Trendrapport.
[2] & 3: Onderzoek werkgevers en werknemers - april 2024 door Markteffect. Onderdeel van het trendrapport Ziekteverzuim & arbeidsongeschiktheid juni 2024.

Gerelateerde onderwerpen

Bank Nieuwsberichten hypotheken Nationale-Nederlanden Bank nieuwsbericht Nationale-Nederlanden woningverduurzaming verzuim persbericht Actualiteit Gezondheid mentale gezondheid inkomen mentaal

Boilerplate

Over Nationale-Nederlanden
Nationale-Nederlanden is een financiële dienstverlener die producten en diensten aanbiedt op het gebied van verzekeringen, pensioenen en bankactiviteiten aan ruim 6 miljoen particuliere en zakelijke klanten in Nederland. Al meer dan 175 jaar helpen onze medewerkers mensen zorgen voor wat zij écht belangrijk vinden. Nationale-Nederlanden is onderdeel van NN Group, een internationale financiële dienstverlener actief in 11 landen en toonaangevend in een aantal Europese landen en Japan. NN Group N.V. is genoteerd aan Euronext Amsterdam (NN).

Contact

Bas Kuik

Woordvoerder

bas.kuik@nn.nl

+31 (0)6 20 89 39 66

Gerelateerd nieuws

Huiseigenaren niet bekend met nieuwe hypotheekmogelijkheden voor verduurzaming 30 april 2024 | 08:00 Europe/Amsterdam Rotterdam, 30 april - Sinds 1 januari 2024 beïnvloedt het energielabel het hypotheekbedrag dat …
Nationale-Nederlanden Bank benoemt Marieke van Grol tot Commercieel Directeur van Woonnu 25 april 2024 | 08:00 Europe/Amsterdam Marieke van Grol (44) is per 1 maart 2024 benoemd tot Commercieel Directeur van …
Nationale-Nederlanden stapt in als titelsponsor Dam tot Damloop 22 april 2024 | 10:15 Europe/Amsterdam Den Haag, 22 april - Nationale-Nederlanden (onderdeel van NN Group) heeft zich als eerste …

"; items += "

"; items += "

"; items += "

" + val['title'] + "

"; if(val['subtitle']){ items += "

" + val['subtitle'] + "

"; } items += "

"; if (val['showpublishdate'] !== 0) { items += "

"; items += "

" + date_day + "

"; items += "

" + date_month + "

"; items += "

" + date_year + "

"; items += '

'; items += ' | '; items += '' + val['publish_time'] + ''; items += 'Europe/Amsterdam'; items += '

'; items += "

"; } items += "

" + val['message'] + "

"; items += "

"; items += ""; items += tags_items; items += multimedia_count; items += "

Langdurig ziekteverzuim onder jongeren blijft stijgen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5824

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.